De variatie blijft

De temperaturen blijven variëren met daarnaast ook grotere variatie in luchtvochtigheid. Schone luchtwegen geeft de dieren meer incasseringsvermogen. We waren gezien de luchtvochtigheid verwend, maar zal de komende periode meer aandacht krijgen. Nevel (halamid) op tijd om daarmee de dieren van dienst te zijn. Dit terwijl de naweeën van de 3 hittegolven nog goed merkbaar zijn in het beenwerk (eiwitopbouw). Vooral wittelijn ontsteking zoals eerder beschreven. Via tankmelkonderzoek is wat meer inzicht in de voorziening van Biotine, mangaan en zink te krijgen. Biotine kan een koe zelf aanmaken en is aan te vullen in de mineralen. Mangaan voeren we vaak wel op de norm, maar komt uit onderzoeken vaak laag uit. Zink daarentegen is meestal niet te laag. Vooral de energie beschermen met voldoende calcium/magnesium en fosfor geeft meer rust op uiergezondheid, longontsteking en efficiëntie van het rantsoen. Ook de droge koeien (vooral noord Nederland)zien we bij de daling van de temperatuur in de problemen komen. Kali en daarmee de KAB (kationen anionen balans) zit vaak op de rand en vallen door deze natuurverandering dan eerder door de mand. Nageboortes komen hierdoor er wat moeizamer af. Op korte termijn is het bij bovenstaande problemen verstandig vitamine D3 te spuiten (3 tot 7 dagen voor afkalven). Voor de wat langere termijn is het noodzakelijk om het droogstandsrantsoen aan te passen. Luister naar de koeien en kijk ze in de ogen.

“Dieren praten met de ogen vaak verstandiger dan mensen met de mond.”

Mangaan

De naam mangaan komt van het Latijnse magnes, dat magneet betekent, en daarmee aangeeft dat hij invloed heeft op veel biologische processen. Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel (onder andere klauwen) en is betrokken bij de stofwisseling van aminozuren (opbouw eiwitten), cholesterol en koolhydraten. De (jonge) dieren laten mangaan tekort vooral zien via een uitdraaiende voorhand en steilheid in de achterhand. De opneembaarheid van mangaan en cobalt door de plant, maar ook door de dieren wordt vooral verstoord door glyfosaat. Dit is bevestigd in Duitse onderzoeken. We zullen naast cobalt moeten zoeken naar een juiste opneembaarheid en aanvoer van mangaan om de dieren niet in de problemen te brengen. Bedrijven met klauwproblemen (Wittelijn) zouden we graag de tankmelk willen volgen om er zo samen met onze dieren uit te komende welke weg we moeten bewandelen in de toekomst ten opzichte van de huidige normen m.b.t. mangaan.

Verschil 5G systeem

Het gebruik van data door de lucht neemt nog steeds toe, met name door een verhoogde snelheid. Niet alleen het netwerk, maar vooral de data geeft een hogere belasting op de dieren. Inmiddels zijn we beland in de 5e generatie draadloze systemen, vandaar de term 5G. Een nog grotere gegevensdoorvoer met minder vertraging (latentie) is wat 5G voorziet ten opzichte van zijn voorganger 4G. Alleen hoe meer doorvoer en snelheid des te kleiner de afstand wordt dat het kan afleggen (veel hogere Hz). We zullen in de toekomst geconfronteerd worden met gigantisch veel kleine zenders, van lantaarnpaal tot bushokje om de dekking dicht te krijgen. Amsterdam zal als eerste stad in Nederland in 2020 voorzien zijn van 5G. De proeven die gedaan zijn in 2018 in Groningen, Friesland en Drenthe zijn door de dieren ondervonden en door de ogen hebben ze ons veel verteld. Een juiste aarding van het bedrijf en isolatie (energie) in de dieren is in de toekomst de enigste manier om het eiwit te kunnen voeren en resultaat te kunnen boeken op dier en melkniveau.