Even verkoeling

Nu het een aantal dagen weer wat frisser wordt kunnen de koeien even weer bijkomen. Zeker de pas afgekalfde koeien hadden het de afgelopen weken moeilijk. Haar overeind en rood in de schoft was het beeld. Vooral de tekortkoming van snelle energiekant liet zich zien. Daarnaast vielen de gehalten in de melk niet mee, een signaal dat de energiehuishouding en de benodigde zuurstof moeizaam verliep.
Mochten we afgelopen weken hooi gemaakt hebben voor de droge koeien, dan is het wel verstandig hiervan een onderzoek te doen met daarbij de mineralen Ca/P/Mg/Na/K om te kunnen beoordelen hoeveel we er van kunnen voeren. Vooral de calcium/fosfor verhouding, eiwit, FOS en het kali niveau zijn bepalend voor de mate van voeren. Bij stro hebben we meer zekerheid, maar moeten ook de meeste elementen (FOS, Eiwit, mineralen) weer aangevuld worden.
Onderzoek, dan hoeft de weg naar succes niet lang te duren.

“ De weg naar succes is vaak langer dan die naar telleurstelling.”

Silicium en de plant

Silicium wordt vaak weergegeven in de voeding met de term kiezelzuur, of ook wel glas. Silicium is naast zuurstof het meest voorkomende element op aarde, maar toch kunnen hiervan tekorten ontstaan in de voeding.
Het is bekend dat silicium deeltjes verbindingen aan kunnen gaan met 64 van de 96 stabiele elementen van het periodiek systeem. Behalve de metallische siliciden die worden gebruikt in de metaal bewerkende industrie, vormt het belangrijke veelgebruikte verbindingen met waterstof, koolstof, halogenen, stikstof, zuurstof en zwavel, of te wel CHONSP. Hieruit kunnen we concluderen dat silicium een belangrijke functie kent om vorm te geven aan het te maken eiwit (CHONSP)
Silicium zorgt voor een stevigere plant welke beter bestand is tegen droogte en ziektes.
Silicium verstevigt de celwanden en beperkt de kans op legering. Silicium verhoogt de afweer van planten door activering van het immuunsysteem (toename van transport door houtvaatstelsel van de plant, K/Na-ratio, enzymactiviteit en de fotosynthese). De brandnetel en de heermoes zijn planten met een hoog silicium gehalte.
Bemesting met silicaten kan de fosfaat beschikbaarheid in de bodem verhogen. Mais en grassen hebben relatief een hoge silicium behoefte, of die behoefte ook aangeboden wordt kan door uitgebreide bodemanalyse in beeld gebracht worden. Gemiddeld is op zandgrond de kans op een tekort het grootst.
De functie van silicium in de plant, komt grotendeels overeen met de functie in de dieren. In de dieren zijn de 3 B’s de belangrijkste, namelijk de vorming van Bindweefsel, Botweefsel en als Bouwsteen.
Middelen die veel silicium bevatten zijn onder andere zeolieten (clinipolite), lavameel, steenmeel, enz.
“De weg van silicium is lang maar kan wel succes geven”

Kwaliteit melkpoeder en halffabricaten

Dat de kalveren het de eerste week vooral moeten doen met wat ze van de moeder hebben meegekregen is al vele malen omschreven tot de biest hoeveelheid en de kwaliteit ervan. Velen gaan na de biest over op kunstmelk. Helaas moeten we steeds vaker constateren dat het echt kunstmelk is. Ontstaan uit vele half fabricaten die samen moeten leiden als melkvervanger. Steeds meer kalveren geven de matige kwaliteit van de poeders en of onderdelen erin weer via diarree en longproblemen. Magere melkpoeder is de basis van het ontstaan van melkpoeder, dit om het eiwit te behouden en het vet wat lager te houden. Zorg dat de kunstmelk minimaal 30 procent magere melkpoeder, en nog liever 50 procent. Hoe meer magere melkpoeder, hoe minder half fabricaten zijn toegevoegd. Het enigste nadeel van volledige magere melkpoeder is de verzadiging. Magere melkpoeder (caseïne) zorgt voor een hoge mate van stremming in de lebmaag, en kan daardoor in de lebmaag al voor fermenteren, en is de vertering in de dunne darm veel gelijkmatiger. Vaak worden caseïnaten als vervaging gekozen van magere melkpoeder. Caseïnaten (bewerkt caseïne eiwit) zijn nutritioneel van hoge kwaliteit, maar geven wel veel minder stremming in de lebmaag. Kortom zorg voor minimaal 30 tot 50 procent magere melkpoeder in de kunstmelk voor geleidelijkheid op darm niveau. Dan blijft er nog steeds 50 procent aan half fabricaten over. Het is soms zo gek dat ze ontsuikerde weipoeder toevoegen en daarnaast weer glucose siroop nodig zijn om het suiker aan te vullen. Hoezo halffabricaten. Willen we succes kies dan voor weinig halffabricaten in kunstmelk dan duurt het niet lang.