Gras kwaliteit

Gras heeft de laatste week vooral haar OEB kant laten zien, voor zover het aandeel gras nog gelijk gebleven is. Door de koude nachten stond de groei de afgelopen week wat stil. De gemaaide percelen van vorige week lieten dat duidelijk zien in de kleur (bruin/paars) en ook de mais die op veel plaatsen boven kwam, draaide zich liever nog even weer om. Bij de koeien betekent dit dat de invulling van de energie, op zowel zetmeel als suiker niveau voldoende aan moet sluiten om zo niet een aantal ongewenste omstandigheden te creëren. Zucht optredend niet afhankelijk van lactatiestadium, onrust in de koppels, staarten zwaaien, oplopend ureumgehalte, dalend lactose, stijgend zuurtegraad, meer melk uitliggen, open vacht, meer onrust tijdens melken, achteruitgang conditie verloop, meer cysteuze dieren, enz. zijn de signalen. Wanneer het gras beheersbaar is in het rantsoen, kunnen hieruit ook zeker mooie resultaten worden behaald. “Verleg de grenzen en zoek naar de mogelijkheden, zodat er geen reden is tot beperking van het aandeel gras”

“ Wie wil zoekt mogelijkheden, wie niet wil een reden.”

Voerplanning en perspulp

Deze week is de prijs bekend geworden van de perspulp voor 2019. Een moment om goed in beeld te hebben wat er nog aan voer aanwezig is en wat verstandig is om er eventueel bij te kopen. De prijs van perspulp is op 1,65 per procent als basisprijs gezet in de eerste ronde. Een prijs die wel 30 cent hoger is als het voorgaande jaar, maar als voedermiddel nog steeds interessant kan zijn. Vooral de rantsoenen met ruim mais om aan de snelle energie (FOS) te voldoen, en in de grasrantsoenen vooral het voordeel hebben van het lage kaligehalte. Perspulp (4,7 gram) is samen met bierbostel (0,6 gram) de voedermiddelen met de laagste kaliwaarde die we kennen. In veel rantsoenen zou het tot 2 kg drogestof (8 kg per koe) goed passen, daar boven is het de vraag of niet zowel eiwit als fosfor niveau te veel onderdruk komt te staan in de rantsoenen. Ook kan perspulp een gedeelte aankoop snijmais of aanvullend energierijk krachtvoer opvangen. Goeie snijmais mag met 16,5 cent per procent bij 35 procent drogestof dan 57,75 euro de ton kosten, met de opmerking dat perspulp wel meer DVE en RE en VEM in zich heeft. “Onderzoek de mogelijkheden en daarmee een juiste reden, voor de wel of niet aankoop van perspulp”

“ grenzen worden bepaald door je eigen beperkingen”

Kwaliteit en duurzame melk

Steeds meer stromen van melk zien we verschijnen, alles met haar eigen keurmerk en charmes. De werkelijke kwaliteit van melk kunnen we nog steeds weergeven door de inhoud ervan. Waarin Eiwit, Vet en Lactose worden uitbetaald. Iedere fabriek op haar eigen wijze. Daarnaast zijn kiemgetal, vriespunt, boterzuur, celgetal, zuurtegraad en op bacterieel niveau salmonella en para (als diergezondheidskenmerken) onderdelen die worden beoordeeld. Voor alle elementen kunnen we aangeven dat het antwoord te vinden is in de omgeving of van binnenuit, waarin de voeding centraal staat. Hieronder een summiere weergave van de mogelijkheden per onderdeel wanneer de waarden te hoog of gevonden zijn. Kiemgetal : vuile leidingen, temperatuur (melk en reiniging) en uit de dieren vaak in combi met verhoogd celgetal Vriespunt: water in de melk, geen reden voeding (van binnen uit) Boterzuur: omgeving en overdracht melken, door de koe via hoog gehalte boterzuur in voer en te weinig propionzuur vorming als tegenhanger. (let op bij RFC: bij 2 keer +/- uitslag achter elkaar nu al 2 punten korting) Celgetal: omgeving bacteriën en van spanning tot melktechniek, door de dieren door verhoogde afweer, kan samen gaan met mastitis. Juiste energie en eiwit voorziening in combi met mineralen en sporenelementen. Zuurtegraad: door te veel luchtbeweging op het vetbolletje, bevriezing, en te weinig goeie vetzuren (lijnzaad) via de voeding. Salmonella: In omgeving meer als 2300 typen aanwezig, weerbaarheid vanuit voer/water afhankelijk van type Para: Niveau metingen afhankelijk van moment, aanwezige hoeveelheid in omgeving, UV toepassingen, gezonde darmflora met aandacht voor mineralen en sporenelementen. Druk vanuit kuilgras ten opzichte van mais. Mochten 1 of meerdere onderdelen op uw bedrijf aandacht kennen, dan kunnen we hier tijdens de bezoeken verder op ingaan om gezamenlijk de mogelijkheden te bespreken en de grenzen te verleggen. “ Zoek naar de mogelijkheden, dan hoeven we geen reden te bedenken “