Agri – V.A.K. – Nieuws week 18 (2019)

Putventilatie

Goed ventileren (minimum 100 m³ per koe per uur) is een must, zeker nu de temperaturen gaan oplopen. (Per graad Celsius omhoog neemt de zuurstofpakkans met ruim 4 % af.) Nu het mestniveau onder de koeien behoorlijk is gedaald, neemt de ventilatie in de put toe. Dat gaat gepaard met vieze lucht boven de roosters, dat de nodige irritatie op de luchtwegen geeft en de voerbenutting verstoord. Vooral in de wachtruimte is dit nogal van invloed. De buitentemperatuur is zeker ’s nachts te laag ( <15 °C), dus balkjes erop, plastic erover en vastleggen, mede nodig om antwoord te hebben op een betere energiebenutting.

Energiebenutting

Door het vorig jaar verdroogde voer hebben we een tekort aan snelle energie (suikers). Valse zucht, vitamine B-tekort (uitdraaien achterpoten, trillend opstaan, strammig en algehele weerstand) zijn kenmerken die we zien, ondanks de vaak gezonde oosten wind. De dalende Fosfor voorziening (<3,5 gram per kg ds of benutting > 38 %) eist een FOS in het rantsoen van > 550 om niet in zucht of valse zucht te blijven steken of de maïs en ruwe celstof minder verteerd te zien (dus grote geelachtig plaatjes op de roosters of sliertjes in de mest). Melasse’s: Appelmelasse, Biet- of rietmelasse en siropen zijn steeds meer nodig of worden steeds meer gebruikt. De dikte en stroperigheid (viscositeit) vraagt aandacht voor het inlezen in het rantsoen of het bewerken van bovengenoemde Kenmerken. De koe heeft altijd gelijk via haar uitstraling (Kenmerken) Weer en Weerstand

Ooghoeken: Onder in het oog zit een klein vlakje, welke de luchtirritaties vrij goed doorgeeft. Roodachtig : start problemen, blijft het bij een paar dagen dan is het een reactie op mixen. Manhaemia: Een fel acterende bacterie in de voorste luchtwegen is iets dreigend, vooral de felle koorts vraagt om uw aandacht om de koe niet te verliezen. Volle hak (koortshak) is een indicatie dat de koe hoge koorts heeft, weerstand verlies en gevoelig is voor bovengenoemde en blauwtong (zuid Nederland). Verliezen we extra weerstand door het weer (warm, vochtig) , dan is chloorgebruik op drinkwater gewenst. (1 tablet per 300 lt water (voorraadbak )).