AGRI V.A.K.

 1. AGRI. V.A.K. Week 15

  Hoogwaardig gras
  Gras heeft zich de afgelopen week van hoogwaardige kwaliteit laten zien. 

  Lees meer »
 2. AGRI. V.A.K. Week 14

  FOS of snelle energie
  Hopelijk kan het verse gras ons helpen de opstartende koeien te voorzien

  Lees meer »
 3. AGRI. V.A.K. Week 13

  Na een periode van regen zijn de afgelopen dagen en komende dagen weer temperaturen om het land op te gaan. Voor een aantal nog het begin van de drijfmest of het nog te strooien en of spuiten van de kunstmest en voor een aantal al de koeien. De natuur ligt zeker 14 dagen voor ten opzichte van een normaal voorjaar. Koeien weiden in maart met verantwoord gras is daarmee best wel uniek.

  Lees meer »
 4. AGRI. V.A.K. Week 11

  Regen
  Na een lange periode van droogte steven we nu af op de natste maart van het laatste decennia. Vooral het Noorden heeft tot nu toe veel water gekend. De structuur en ligging van de percelen geven nu duidelijk hun vermogen weer. Het water bufferend vermogen van de grond (calcium bezetting) word niet duidelijker dan op deze momenten.
  Lees meer »
 5. AGRI. V.A.K. Week 8

  Koeherkenning
  De koe heeft enorme hekel aan ongewenste trillingen, zeker als deze onder wisselende omstandigheden in de stal op haar afkomen.
  Lees meer »
 6. AGRI. V.A.K. Week 7

  Energie aansturing

  De afgelopen week werd er meerdere keren coli gemeld. Vooral in het noorden waar de energie invulling van de rantsoenen gemiddeld iets moeizamer verloopt met veel graskuil en beperkt mais.

  Lees meer »
 7. AGRI. V.A.K. Week 49

  Lactose en gehalten

  Dalende of te lage lactose gehaltes zijn een weergave de laatste weken dat vaak in deze periode van het jaar ontstaat. Lactose waarde heeft een vrij klein bereik onder Nederlandse omstandigheden, maar zijn van grote waarde als we het over de energiehuishouding van de dieren hebben. Afhankelijk van de andere energie invulling (vetgehalte) willen we minimaal 4,50 lactose zien. Lactose is melksuiker en heeft een grote relatie met de bloedsuikerspiegel. Lactose kunnen we vormen via de pens (FOS/suiker/RC) en via darmvoer (bestendig zetmeel). Veel rantsoenen hebben dus 1 van de twee niet voldoende onder controle. De graskuil is verantwoordelijk voor de pens en de maiskuil voornamelijk voor de darm. Vaarzen en verse koeien (< 100 dgn.) hebben normaal gesproken een hogere lactose waarde. Het is dus de kunst om met oudere koeien een hogere levensproductie te creëren waarbij de energie voorziening centraal staat (lactose). Door de druk op lactose zien we dat de gehalten op veel bedrijven boven het gemiddeld bedrijfsniveau uitkomen, maar blijven de liters enigszins achter. Lactose is daarmee ook een signaal voor productie.

  Lees meer »