Gezondheidspakket

SKU
29
Producten en diensten bestellen kan alleen gedaan worden door leden van Farmers4all. Ook profiteren van de vele voordelen? Meld je dan nu aan als lid!

Prijs geldt alleen in combinatie met voederwaarde

Sporenelementen

De methode van onderzoek bij de sporenelementen is AV
Sporen, selenium is bepaald met de methode AV ZV (Se) of AV Intern (Se1).


Cobalt: Cobalt is van belang bij het goed functioneren van de pensbacteri&euml:n. De pensbacteri&euml:n vormen het voor herkauwers essenti&euml:le vitamine B12. Bij een tekort gedijen de dieren minder. Gebreksverschijnselen zijn een slechte eetlust, het onvoldoende afgrazen van percelen, een slechte pensontwikkeling, een slechte conditie en productie, doffe haarkleur, likzucht, lusteloos en dromerig gedrag, bloedarmoede en zwakke kalveren.
Selenium: Selenium is van belang in een enzym bij de werking van witte bloedlichaampjes. Bij infecties en de afvoer van schadelijke stoffen speelt dit enzym een belangrijke rol. Bij tekorten vermindert de werking van het immunologische afweersysteem. De dieren blijven aan de nageboorte staan, er ontstaat een grotere kans op uierontstekingen en de vruchtbaarheid neemt af. Andere effecten: slechte groei, verminderde weerstand, diarree en baarmoederontsteking. Bij een overmaat kan een verminderde weerstand, verlammingsverschijnselen en verlies van het haarkleed optreden.
Zwavel en Molybdeen: Zwavel is van belang bij de vorming van eiwit in gras. Door bemesting met zwavel houdende meststoffen kunnen de zwavelgehaltes in het gras oplopen. Bij hoge gehaltes Zwavel en Molybdeen wordt de absorptie van andere sporenelementen (met name Koper) bemoeilijkt. Tekorten aan Zwavel komen vrijwel niet voor. Een zwavelbalans kan duidelijkheid geven. Bij overmaat kunnen zich bij zwavel en molybdeen problemen voordoen als beschreven bij koper.

Behoeftetabel mineralen en sporenelementen voor melkvee
Natrium 7 + ( 0.5 * Melkgift)
Kalium (g per dag) (0.03 * Lichaamsgewicht) + (2 * Melkgift)
Magnesium* (g per dag) 100 / Absorptie * (2.5 * ( 0.12 * Melkgift))
Calcium (g per dag) (0.032 * Lichaamsgewicht) + (2.4 * Melkgift)
Fosfor (g per dag) 19 + 1.43 * melkgift
Mangaan Minimaal 20 mg/kg ds.
Zink 25 mg/kg ds.
Koper Tussen 10 en 20 mg/kg ds.
Cobalt** >100μg/kg ds.
Selenium (μg per dag) 200 μg per 100 kg lichaamsgewicht + 500 μg per 10 kg melk, maximaal 2000 μg/kg ds.
Zwavel 2-4 g kg ds.


* De absorptie is bij alleen graslandproducten ca. 10%. Indien hoge kalien eiwitgehaltes voorkomen (jong gras) kan dit lager liggen. Bij lage kali- en eiwitgehaltes kan de absorptie hoger liggen. Indien naast de graskuil, ma&iuml:s wordt bijgevoerd kan de absorptie tot 18% oplopen.
** Het ingekuilde ruwvoer moet zo veel mogelijk vrij zijn van grond om te kunnen rekenen met het gehalte cobalt in het ruwvoer.

Meer informatie
Art.nr. 29
iDEAL betaalmethode beschikbaar? Nee
Factuur betaalmethode beschikbaar? Ja
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Gezondheidspakket